Financialization i 13 storbyer - en international rapport
Udgivet: 28.06.2023
London School of Economics har i samarbejde med Boligøkonomisk Videncenter færdiggjort en international rapport om fænomenet 'financialization' på boligmarkedet.
Projektet om financailization har været forankret på London School of Economics, men det har haft deltagere fra USA, Canada, Singapore, Hong Kong, Australien, New Zealand samt en række europæiske lande.
Et af formålene med rapporten er at nå nærmere en fælles forståelse af, hvad fænomenet financialization dækker over. Men groft forenklet er det hidtil især blevet anvendt om større, ofte globale professionelle investorers opkøb af private udlejningsejendomme og samling af disse i betydelige porteføljer. Firmaer som eksempelvis amerikanske Blackstone fremhæves ofte i den forbindelse.
Set i en boligøkonomisk kontekst har financialization haft den betydning, at boliger er gået fra at blive set som hjem eller husly til at blive betragtet som investerbare aktiver – både for individuelle husholdninger og finansielle institutioner.
Udviklingen har bl.a. medvirket til, at vi i flere storbyer verden over – herunder København – ser et stigende pres på husleje- og boligpriser, ligesom det for mange er blevet svære at finde en betalbar bolig i de store byer. Der er imidlertid en lang række andre faktorer, der påvirker husleje- og prisudviklingen, og spørgsmålet er, i hvor høj grad financialization er den afgørende faktor. Man kan også sætte spørgsmålstegn ved, om financialization udtrykker et resultatet af udviklingen eller selv er årsag hertil.
I rapporten, der kan hentes ved at klikke på billedet i højre side, ses der nærmere på, hvordan fænomenet påvirker boligmarkedet i 13 storbyer verden over. De 13 byer er:
- København
- Stockholm
- London
- Dublin
- Berlin
- Barcelona
- Lissabon
- Vancouver
- Miami
- Singapore
- Hong Kong
- Sydney
- Auckland