An agent based model of the housing market
Udgivet: 02.09.2015
Christian Carstensens har i forbindelse med sit speciale ved Københavns Universitet udviklet en økonomisk model af boligmarkedets samspil med finansmarkederne under konjunkturcyklusser. Modellen er et eksempel på agent based computational economics, som er et forholdsvist nyt og meget lovende koncept indenfor økonomisk teori, hvor interaktioner mellem et stort antal heterogene agenter simuleres. Efter endt studie har Christian Carstensen modtaget støtte fra Realdania til et PhD-studie med samme fokus.
Dette er det andet PhD projekt om økonomiske modeller for prisdannelsen på ejerboligmarkedet siden BVC blev oprettet. Projektet er halvt finansieret af Realdania. Den øvrige finansiering kommer fra Københavns Universitet/DREAM. Den PhD studerende er cand. polit. Christian Langholz Carstensen, som under forløbet vil være ansat i DREAM. Projektet løber fra 1. januar 2016 – juni 2019. Projektet vedrører et helt nyt område for økonomiske modeller i Danmark, de såkaldte agentbaserede modeller.
Christian Carstensen skrev speciale om brugen af agentbaserede modeller til forståelse af boligmarkedet i Danmark.
De traditionelle makroøkonomiske modeller har store begrænsninger, når man ønsker at behandle udbud og efterspørgsel af boliger opdelt på grupper af aktører eller på individuelle aktører. I samfundsøkonomiske modeller som ADAM er det nødvendigt at forenkle behandlingen af boligmarkedet. Derfor har sådanne generelle modeller typisk kun ét boligmarked, og behandler således ikke både ejer- og lejerboliger. Samtidig tager modellerne ikke højde for befolkningens alderssammensætning, og heller ikke på individuelle forskelle i aktørernes adfærd.
Hvis man ønsker en model, hvor man kan analysere individerne på boligmarkedet og studere, hvordan deres adfærd kan påvirke hinanden, så er en mulighed de såkaldte ”agentbaserede modeller”. I en sådan model kan man også introducere den finansielle sektor og lade den agere som en aktør med et bestemt regelsæt for adfærd. Man kan derefter ved hjælp af computer simuleringer studere effekten af at ændre ”spillereglerne” for aktørerne på boligmarkedet.
Agentbaserede modeller blev først introduceret af den amerikanske økonom og Nobel pris tager Thomas Schelling i 1971. Det var dog først i midten af 1990’erne, at anvendelsen af denne modeltype begyndte at blive mere udbredt.