Nej. Folk strømmer ikke til yderområderne
Udgivet: 04.05.2016
Der kommer flere indbyggere i en del udkantsområder, men det skyldes ikke, at flere folk flytter fra by til land. Indvandring holder hånden under befolkningstallet.
I den seneste tid har der været fokus på, at København i 2015 for første gang i nogle år havde negativ nettotilflytning. Der er blevet talt om, at udviklingen nu var vendt, og at folk flyttede væk fra byen og ud i satellitbyer og yderområderne.
Men her ser man bort fra, at til- eller fraflytningen kun er én af årsagerne til ændringerne i kommunernes folketal. De andre årsager er fødselsoverskuddet og nettoindvandringen. Og her har København både et solidt fødselsoverskud samt en høj nettoindvandring. Byer som København og Aarhus forventes fremover at have en netto fraflytning, men samtidig vil byernes befolkning vokse særdeles kraftigt af de ovennævnte grunde.
Samtidig er det rigtigt, at en række kommuner i Vest- og Sydsjælland nu har fået en positiv nettotilflytning - endda en ganske betydelig tilflytning. Det gælder for Slagelse og Holbæk, der nu hører til blandt de af landets kommuner, der har den højeste nettotilflytning målt på det absolutte antal personer. Men i andre kommuner – og især i Jylland og på Fyn – gælder det, at der fortsat er en stor nettofraflytning i landkommunerne, mens bykommunerne Aarhus, Aalborg, Vejle og Horsens oplever en stor tilflytning.
Historien om tilflytningen til yderområderne er altså ikke sand. I den udstrækning, at der kommer nye borgere til udefra, så er der tale om nettoindvandring og ikke nettotilflytning. Det har en del at sige for det lokale boligmarked, om kommunernes nye borgere er indvandrere med en flygtningebaggrund fra Syrien eller Eritrea, for nu at nævne nogle oprindelseslande, der vægter tungt i disse år, eller om der er tale om erhvervsaktive etniske danskere.
Nok så vigtigt er det, at fødselsoverskuddet typisk er negativt i yderområderne. I en række kommuner uden for Region Hovedstaden med positiv nettotilflytning er fødselsoverskuddet nu så negativt, så summen af tilflytning og fødselsoverskud er blevet negativ.
Med andre ord: Kun gennem nettoindvandring vil det være muligt at forhindre en direkte nedgang i befolkningstallet i disse områder. Det er i min optik en vigtig pointe, som bør indgå i overvejelserne om yderområdernes fremtid og vore holdninger til indvandring og integration. Det negative fødselsoverskud i disse områder skyldes, at befolkningens alderssammensætning er blevet skæv med relativt flere ældre.
Jeg vil nævne nogle eksempler.
Klik her for at læse resten af artiklen på Finans.dk
Dette debatindlæg er skrevet af direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, til Finans.dk