Blandt verdens dyreste boliger
Udgivet: 09.05.2016
Arbejder man med boligmarkedet, og er man ydermere interesseret mere generelt i det byggede miljø og bygningskultur, så kan det være spændende at se på nogle af verdens mest eksklusive boliger. Her taler vi ikke om Strandvejen, eller penthouse lejligheder på Manhattan. Vil man se priser, der kan slå benene væk under de fleste velhavere, så skal man tage til Asien
Derude, i kvarterer, hvor de engelske koloniherrer for mange år siden boede, ligger der i dag nogle af de mest kostbare boliger. Mange steder i Asien ser man kostbare ejerlejligheder udviklet med et antal m2, som er ukendt i Danmark og med et futuristisk design. Dem finder man også i Singapore, men noget af det mest eksklusive i Singapore er huse med jord – for jord er en knap vare. Det ultimative statussymbol er en stor grund. Det gør de gamle villakvarterer fra kolonitiden attraktive.
Sådanne områder er Malabar hills i Mumbai ( Bombay), eller the Peak i Hong Kong. I Singapore er det de ikoniske ”black and white” bungalows. De fleste af disse boliger ejes af myndighederne, der bevarer dem for deres kulturhistoriske værdi, og som udlejer dem. De er meget eftertragtede hos udenlandske virksomhedsledere, der slår sig ned i Singapore, og som udlever en drøm om en tropisk livsstil – og nostalgien knyttet til boligerne – ved at leje en af disse bungalows. Således kan man pt leje en på Mount Pleasant for 25.000 SG dollars om måneden, det vil sige lidt over 120.000 kr. månedligt. Så er der også 6.000 m2 have i et land, hvor jord er luksus. De ejendomme, som regeringen råder over, udbydes imidlertid ikke til en fast leje. Her skal man deltage i en budrunde med forseglede tilbud, for at komme i betragtning. Vil man imidlertid købe, og søger man det bedste, så er det den helt store tegnebog, der skal frem. Kort før BVC besøgte Singapore var der angiveligt blevet handlet en bungalow for 95 millioner SG dollars, altså 460 millioner kr. Prisen forekommer astronomisk, men flere nybyggede bungalows med prædikatet GCB udbydes for 30 millioner SG dollars. GBC står for Good Class Bungalow. Det er en betegnelse knyttet til restriktioner i planlægningen.
For at kunne oppebære denne titel skal der i området være boliger med minimum 1.400 m2 land, og der må højst bygges i to etager.
De smukke black & White huse ligger i byens mest attraktive kvarterer, for eksempel ved Goodwood hill. Her, kun 750 meter fra den eksklusive indkøbsgade Orchard road, finder man en skovdækket bakke, hvor der ligger black and white bungalows gemt diskret bag den tætte bevoksning. En anden lokalitet er Mount Pleasance, en anden skovdækket lav bakke et par km længere væk. I en by, hvor jord er en knap ressource, gør det indtryk med de gamle huse med store haver, hvor der ødsles med pladsen til græsplæner, swimmingpools, træer og buskads. Husene blev bygget til de, der administrerede Englands koloniherredømme, embedsmænd og officerer. På Goodwood hill boede højesteretsdommerne.
Selve ordet bungalow fik englænderne fra Indien, det stammer fra et indisk udtryk for ”stammer fra Bengal”. Hvor vi i Danmark er vant til at bruge udtrykket om beskedne ét-etages boliger i mursten fra mellemkrigsårene, så dækker det i Singapore over boliger i to etager. I Singapore udviklede bungalow stilen sig og blomstrede især i perioden 1900 – 1925. Udtrykket ”Black and white” dækker over, at husene er bygget med tømmer, der fremstår sort, samt med pudsede murstensvægge, der fremstår hvide. Det sort – hvide udtryk er styrket ved, at en del af træværket, f.eks. vinduerne, typisk også er malet hvide.
Husene er karakteristiske med brug af mursten i stueetagen, mens 1. salen domineres af tømmer. På 1. salen ses ofte en veranda, der går rundt om huset. Denne veranda understøttes af træsøjler nede i stueplanet. Verandaen beskytter boligen mod den tropiske sol. Husene har et stramt arkitektonisk udtryk, her er intet overflødigt pynt, og de repræsenterer noget funktionelt, i og med at de er en fornem tilpasning af boligen til et tropisk klima med monsunregn – bygget i en tid, hvor der ikke eksisterede air condition. Netop denne enkelthed midt i al den tropiske overdådighed gør dem smukke.
Denne artikel er skrevet af sekretariatschef ved Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, og bragt i Entreprenøren maj 2016.